In 5 stappen voortaan van alles genoeg

-‘Zeg nooit dat je niet genoeg tijd hebt. Je hebt precies evenveel uren per dag als
Michelangelo, Moeder Theresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson en Albert Einstein’ –
H. Jackson Brown Jr. (Amerikaans schrijver)

Hoezo zou dit artikel er nou voor kunnen zorgen dat jij voortaan van alles genoeg hebt….Of het nou gaat om zelfvertrouwen, geld, tijd of liefde. Lees snel verder, ik ga je precies vertellen hoe je dit kunt bereiken.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te wielrennen. Wanneer er al wat kilometers in de benen zitten is het prettig om even ‘aan te pikken’. Zo ook vorige week. 15 km voordat ik thuis ben word ik ingehaald. Ik trek ik nog snel even een sprintje om het laatste stukje in zijn wiel te kunnen rijden. Maar oh, wat gaan we hard. Met een hoge snelheid en nog hogere hartslag worstel ik mij achter hem aan. Dan halen we een man in op skeelers. Hij blijkt dezelfde gedachte te hebben als ik en sprint naar mijn achterwiel. Op dat moment is afhaken (waar ik onderhand serieus over nadenk) geen optie meer. Als een treintje verplaatsen we ons nog een kilometer of 10. Ik ben opgelucht wanneer de man op skeelers afslaat. Zelf haak ik niet snel daarna ook af en neem een kortere route naar huis.

Weer op adem gekomen denk ik er tijdens de laatste kilometers over na wat dat nou is, dat gevoel van me niet willen laten kennen. Wil ik bewijzen dat ik als vrouw deze snelle mannen best bij kan houden? En aan wie wil ik dit bewijzen? Nog een paar kilometer later realiseer ik me dat dit alles te maken heeft met een gevoel van schaarste (of tekort). Als ik me zou laten kennen ben ik niet stoer genoeg, niet snel genoeg, niet sterk genoeg, etc.
Het gevoel van schaarste zit in onze cultuur ingebakken. Sterker nog, het is een oerangst. Dat is op zich logisch. Toen mensen nog in grotten woonden, was er geregeld een tekort aan voedsel. Hoewel we deze tekorten niet meer als zodanig kennen, zijn onze economische modellen nog steeds gebasseerd op schaartste. Wanneer iets schaars is, kun je er immers geld voor vragen. In de marketing wordt hier dan ook handig op ingespeeld. Op=Op, nog maar 5 plaatsen beschikbaar, aanbod alleen vandaag geldig, etc. Als iets schaars is wordt het in onze beleving dus meer waard. Hiermee worden twijfelende potentiële kopers over de streep getrokken.

Maar deze reactie op een schaarste prikkel kun je ook op een andere manier bij jezelf herkennen. Hoevaak hoor jij jezelf zeggen ‘niet (of nooit) ….. genoeg’. Schaarste is dus het probleem van ‘nooit genoeg’. Het gevoel gedijt in een cultuur waarin iedereen heel erg bezig is met het idee dat er een gebrek is aan van alles, van veiligheid en liefde tot geld en grondstoffen. We besteden veel tijd aan het piekeren over hoeveel we hebben, willen of niet hebben, en hoeveel andere mensen hebben, nodig hebben en willen. We vergelijken onszelf (bijna) constant met anderen. En vaak levent dit geen bevredigend gevoel op.

Schaarste beïnvloedt ons gedrag. Deadlines of geldgebrek kunnen ons vindingrijk of doelgericht maken. Echter uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schaarste vooral voor blinde vlekken zorgt en zelfs ons denkvermogen beperkt. Wanneer je in schaarste denkt, ga je verkrampt handelen.

Maar wat moeten we nu met deze gevoelens? Onderstaand 5 stappen om voorgoed met deze kwelduivel af te rekenen.

Stap 1. Herken en erken dat deze gevoelens invloed uitoefenen op hoe jij je voelt.
Ga maar eens na, welke van de volgende gedachten herken je:
– ‘ik heb niet genoeg geslapen’
– ‘ik heb niet genoeg geld’
– ‘ik ben niet slank genoeg’
– ‘ik heb niet genoeg tijd’
– ’ik ben niet goed genoeg’
– ‘ik heb geen ‘likes’ genoeg’
– etc.

Stap 2. Stel je gedachte ter discussie.
In hoeverre is het echt waar dat je niet genoeg geslapen hebt, niet genoeg geld hebt, niet slank genoeg bent, etc. Op basis van wat denk jij dat dit zo is? En helpt het je om het leven te leiden dat je wilt? Realiseer je dat jouw gevoel van schaarste geen echte schaarste is, maar een gevoel wat jezelf gecreeëerd hebt.

Stap 3. Stop met vergelijken.
Er zijn altijd mensen die het beter hebben dan jij, maar er zijn er ook genoeg die het slechter hebben. Vergelijken kost je veel negatieve energie en levert je niets op. Ga uit van je eigen rijkdom!

Stap 4. Wees je bewust van en dankbaar voor alles wat je wel hebt.
Kijk om je heen en focus eens op alleen datgene wat goed gaat. Wees hier dankbaar voor.

Stap 5. Wees vrijgevig.
Wees vrijgeving in alles, in tijd, aandacht, geld, complimenten. Wat je geeft krijg je terug. Niet letterlijk, maar in de vorm die past bij wat jij op dat moment nodig hebt.

De amerikaanse schrijfster Lynne Twist zegt dat we ons gevoel van schaarste niet kwijtraken door te streven naar overvloed, maar door te kiezen voor een gevoel van genoeg. Genoeg is geen hoeveelheid. Het is een ervaring, een context die we zelf maken, een erkenning, de wetenschap dat er genoeg is en dat we genoeg zijn.

En welke les kan ik hieruit leren? Dat het prima is om even het snot voor de ogen te fietsen. De motivatie hiervoor moet echter van binnenuit komen en niet uit de angst om niet goed, snel of stoer genoeg te zijn;-)

In hoeverre beïnvloedt het gevoel van schaarste jou? En wat ga je hier aan doen? Laat het me alsjeblieft weten in het commentaarveld hieronder.

Ps. Deel dit artikel met jouw netwerk via de social share knoppen hierboven. Op deze manier kunnen jouw relaties en vrienden ook hun voordeel doen met dit materiaal.