Wat het je oplevert als je ‘de-waan-van-de-dag’ lijdend maakt…


Misschien is het eerste wat je denkt bij het lezen van de titel, dat ik een spelfout heb gemaakt. Dat het leidend in plaats van lijdend moet zijn. In de titel van deze blog heb ik echter heel bewust gekozen voor deze spelling. Waarom? Dat zal ik je hieronder uitleggen. Ook vertel ik je hoe jij kunt komen tot het realiseren van meer van je ambities voor jezelf of voor je bedrijf.

Op het moment dat ik deze blog schrijf, ben ik net terug van een winterse wandeling. Het is zonnig weer en net boven het vriespunt. Voor mij het moment om even alles te laten vallen waar ik mee bezig ben. Een moment om met een helikopter-view te kijken naar waar ik sta en waar ik naar toe wil.

Om op goede ideeën te komen, is het ‘uit de-waan-van-de-dag stappen’ voor mij essentieel. Op dit moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een nieuwe vorm van de Leiderschapstraining. Na deze training zijn leidinggevenden in staat het verschil te maken door op authentieke wijze de medewerkers in te zetten op hun kwaliteiten. Zoals een goede voetbalcoach het verschil kan maken tussen winst en verlies van zijn team, leer ik de manager dit te doen voor zijn of haar medewerkers.

Ook mijn cliënten adviseer ik om structureel tijd te plannen om uit de ‘waan-van-de-dag’ te stappen. Om weer even stil te staan bij waarom ze ooit hun onderneming gestart zijn. Of waarom ze die functie als manager of teamleider ambieerden. En heeft het hun gebracht wat ze verwacht hadden. En zo niet, hoe komt dit? 

Zeker op momenten dat het niet gaat zoals je zou willen, kan het kijken naar de situatie vanuit die helikopter-view zorgen voor de juiste inzichten, inspiratie en energie om dingen anders aan te pakken.

Echter, een veel gehoorde reactie is: ‘Goed idee, maar daar heb ik echt geen tijd voor hoor….’ Oftewel, ‘de-waan-van-de-dag’ is leidend. Om deze ondernemers en managers maar ook jou uit te dagen dit toch eens te proberen, hieronder alvast wat het je zal opleveren….
1. nieuwe inzichten
2. creatieve ideeën
3. energie
4. inspiratie
5. ontspanning

En ja, het kost een beetje tijd en je hebt veel discipline nodig om het te doen. Dit is echter wat veel ondernemers en managers zou helpen om orde op zaken te stellen. Kijk eens vanuit een niveau hoger, vanuit strategisch niveau, naar je onderneming. En stel je eens voor wat het je oplevert als je met nieuwe inspiratie en vertrouwen kunt kijken naar een vraagstuk dat je nu veel energie kost.

Als ik weer thuis ben kan ik niet wachten om mijn laptop er bij te pakken. Binnen een uur heb ik deze blog getypt en ben ik weer een stap verder in mijn plan van aanpak. En dat allemaal omdat ik de-waan-van-de-dag niet leidend maar lijdend heb gemaakt;-)

Wat heb jij nodig om uit de waan van de dag te stappen? En wat is jouw manier om tot nieuwe inzichten te komen? Wil je hierover eens van gedachten wisselen stuur een e-mail naar info@outhentiekcoaching.nl en ik neem contact met je op voor een vrijblijvende kop koffie:-).