Effectief als manier om leiding te geven
– ‘Als je de manier verandert waarop je naar de dingen kijkt, veranderen de dingen waarnaar je kijkt’ –
Wayne Dyer (Amerikaans schrijver en psychotherapeut)
Joost: “Hoe komt het dat het opvoeden van mijn 3 kinderen me totaal geen energie kost, maar het me niet lukt om een groep volwassenen dát te laten doen wat ze moeten doen?”. Deze vraag stelt Joost, manager van een MKB-bedrijf, mij tijdens een coachgesprek.
1. Niet wat je zegt, maar wat je doet is belangrijk. Zeggen dat je eerlijkheid belangrijk vindt, maar niet de cassière er op wijzen als ze teveel geld terug geeft, geeft het verkeerde voorbeeld.
# Practice what you preache. Breng in de praktijk waar je voor staat. Als je je medewerkers aanmoedigt om onderling feedback te geven, doe dit dan zelf ook.
2. Geef taken die passen bij het vermogen van je kind. Kinderen groeien van het krijgen van verantwoordelijkheid. Geef een duidelijk kader en vertrouwen. Laat echt los. Help je kind opstaan als hij ‘gevallen’ is.
# Delegeer niet meer dan wat past bij het niveau van de medewerker. Geef het vertrouwen dat de medewerker het aan kan en laat los. Reken niet af op fouten, maar bespreek wat hiervan geleerd kan worden.
3. Spreek aan op gedrag, niet op de persoon. Als je kind onaardig is geweest, zeg dan niet: ‘Je bent onaardig’. Zeg liever: ‘Dat wat je gedaan hebt, is onaardig en onacceptabel’. Oftewel, ik keur je gedrag af, niet jou. Stel vervolgens de vraag: ‘Hoe zou dat de volgende keer anders aan kunnen pakken?’
# Als je feedback geeft aan een medewerker, wees dan objectief. Geef feiten en geen oordeel. Bijvoorbeeld: Ik zie dat je je niet hebt voorbereid voor ons gesprek. Dat is niet volgens de afspraak die we hier over gemaakt hebben. Dat stelt me teleur. Hoe gaan we dit oplossen?
4. Zorg goed voor jezelf. Het is belangrijk om als ouder ook tijd voor jezelf en voor ontspanning te nemen. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgen. Daarnaast geef je je kind hiermee ook een goed voorbeeld mee.
# Zorg voor een goede balans werk-privé. Zorg dat je voldoende momenten hebt om ‘de batterij weer op te laden’. Alleen op deze manier kun je je verantwoordelijkheid voor een lange tijd dragen. Tevens geef je hiermee een goed voorbeeld aan je medewerkers.
5. Leg de lat niet te hoog. Je hoeft niet perfect te zijn als vader of moeder. Als je oprecht je best doet, van je kinderen houdt en betrokken bent is dat voldoende. Je verwacht van hen ook niet dat ze perfect zijn.
# Verwacht niet van jezelf dat je alles perfect moet doen, ook al heb je een voorbeeldfunctie. Wees kritisch naar jezelf, maar sta jezelf toe om fouten te maken. Vraag om feedback en laat blijken dat je er voor open staat om te leren.
Inmiddels zijn we een half jaar verder. Joost is enthousiast aan de gang gegaan met de inzichten en heeft veel meer plezier in het leidinggeven. Door op een andere manier naar zijn medewerkers te kijken, is het beeld dat hij van hen had veranderd. Zijn medewerkers zijn positief over de veranderingen en de sfeer in het team is aanzienlijk verbeterd!
Zoals Joost inspiratie opdeed uit zijn manier van opvoeden ten opzichte van leidinggeven, kan het omgekeerd natuurlijk ook. Wellicht heb je het gevoel dat leidinggeven je beter af gaat dan op een ontspannen manier opvoeden. Stel je zelf dan eens de vraag waarom jouw manier van leidinggeven effectief is. En in hoeverre kunnen deze kwaliteiten jou ook behulpzaam zijn tijdens het opvoeden?
Welke parallel zie jij tussen opvoeden en leidinggeven? Waar loop jij tegen aan als leidinggevende of als ouder? Wil je hier vrijblijvend eens over sparren? Vul hier je gegevens en een korte beschrijving van de situatie in en ik neem contact met je op voor een vrijblijvend inspiratiegesprek.
Wil je per mail attent gemaakt worden op het verschijnen van volgende blogs, laat dan je gegevens achter op het contactformulier. En vind je het leuk om te reageren op deze blog, dan kan dat onderstaand!